“משפטי הזיקית – משפטי נירנברג” מאת עו”ד יורם פרי
הספר “משפטי הזיקית – משפטי נירנברג בראי המשפט וההיסטוריה” מאת עו”ד יורם פרי בהוצאת “ספרי ניב”, בוחן משפטית והיסטורית את המהלכים שקדמו למשפטי נירנברג, את הסוגיות המשפטיות שעמן התמודדו השופטים ואת המשמעויות והלקחים שעלינו לתת עליהם את הדעת. המחבר מעוניין לשים זרקור רב עוצמה על הליכים, על עובדות היסטוריות ועל משמעותן של 73 שנים שחלפו מתום המלחמה הארורה. הספר סוקר משפטים נוספים נגד פושעים נאצים שהועמדו לדין במסגרות אחרות מחוץ לנירנברג, ואשר מהם ניתן ללמוד על ההתמודדות הרופסת של המעצמות, וכן של גרמניה עצמה, עם תפיסת הפושעים הנאצים והעמדתם לדין. צביעותן של המעצמות לאחר המלחמה ובמשפטם של הפושעים הנאצים היא נקודה שחורה בהיסטוריה העולמית ובמשפט הבין-לאומי.
הקוראים יקראו על ההיסטוריה שהובילה לקיומם של משפטי נירנברג ואת תיאורי הזוועות שחווה העם היהודי: רעב בגטאות, רצח המוני אל הבורות במבצע ברברוסה, את העינויים במחנות הריכוז והעבודה ואת הרצח שנעשה בששת מחנות ההשמדה. יקראו על ריפיון המעצמה האמריקאית לתפוס את הפושעים הנאצים, את המהירות לסיים את המשפטים בטרם נלמדו הפרטים, את אי מיצוי עונשם של כל הפושעים הנאצים. וילמדו על הדו פרצופיות האמריקאית שהעבירו לארה”ב מאות מדענים נאצים כדי לשרת את תכנית החלל האמריקנית אל מול תכנית החלל הרוסית. וילמדו על הרפיסות המשפטית שזלגה גם לישראל בעת משפט דמיאניוק.
“משפטי הזיקית – משפטי נירנברג בראי המשפט וההיסטוריה” הוא ספר חובה למי שרוצה ללמוד על ההיסטוריה של מלחמת העולם השנייה, על שואת העם היהודי ועל המרדף אחר הפושעים הנאצים.
משפטי נירנברג ייחודיים בכך לראשונה בהיסטוריה העולמית מבקשות המעצמות המנצחות להציג בפני העולם את רצונן לבוא חשבון עם הפושעים הנאצים. לראשונה, “מתאחדות” ארבע מעצמות למטרה אחת, ארה”ב, בריה”מ בריטניה וצרפת. במילים אחרות, מנהיגי העולם החופשי מסכימים לרעיון עשיית צדק. יותר מכל חשובה העובדה כי ארה”ב ובריה”מ שמתעמתות ביניהן במסגרת המלחמה הקרה משתפות פעולה בעניין המשפט הבינ”ל. ועוד, המנהיגים: טרומן וסטלין היו אויבים מחד, אך ידעו להסכים לעניין משפטי נירנברג, סטלין עצם עינו ואפשר לג’קסון התובע האמריקאי להוליך את הדיונים. ואכן, ארה”ב הכתיבה את המהלכים המשפטיים בנירנברג. השיפוט, העדויות, החקירות היו בעיקרם פרי השיפוט האמריקאי. ג’קסון לא רצה עדים, הסתפק במסמכים. בריה”מ ובריטניה הסכימו.
עורך דין יורם פרי (66) הוא היסטוריון בעל תואר שני בהיסטוריה מאוניברסיטת תל אביב. עורך דין בתחום דיני משפחה, ירושות וגישור. מנהל פורום אקדמי של היסטוריונים, וכן פורום נוסף של משפטנים. שימש קצין בכיר בצה”ל, במסגרת תפקידיו היה שופט בבית הדין למחבלים בלוד. בתום שירותו הצבאי היה מורה ומחנך כתות יא-יב, לימד היסטוריה ואזרחות. כתב שלושים ושבע ספרים, רבים בנושא היסטוריה ואזרחות לבגרויות, ספר על המיעוטים בישראל וגם ספרי נוער וילדים. שימש כמדריך באתרי השואה שנים רבות. נשוי לשוש, אב ל- 4 ילדים וסב ל- 8 נכדים, נולד בתל אביב, כיום תושב קרית אונו.
עו”ד יורם פרי מספר: “בספרי ניסיתי להתחקות אחר חוט משפטי ורטיקלי לאירועי השואה, בימים שלאחר התפרקותה של ממשלת ויימאר ועד ימינו אלו. נראה כי המערכת המשפטית שהחלה לתת אותותיה במשפטי נירנברג שינתה פניה ככל שהזמן נקף. לא מצאתי קווים משפטיים דומים בין משפט אייכמן למשפט דמיאניוק, ובטח לא בין משפטיהם של אותם שני פושעי מלחמה לבין משפטי נירנברג. הווי אומר, המתודה המשפטית שפעלה לדון את פושעי נירנברג הייתה שונה בתכליתה ובאופייה ממשפטי אייכמן ודמיאניוק.
משפטי הזיקית, דברי המחבר:
“קראתי לספר משפטי הזיקית משלוש סיבות: האחת, התנהגותם של הפושעים הנאצים לאחר שנתפסו. הם העמידו פני זיקית כאילו לא ידעו על שאירע ליהודים במחנות ההשמדה, בגטאות, במחנות הריכוז, ועל הרצח אל בורות הירי בידי יחידות האיינזצגרופן. רובם הכחישו כל מעורבות בפשעי רצח העם היהודי. שנית, הפושעים הנאצים במשפט נירנברג העיקרי טענו, כמו רבים אחרים, כי צייתו להוראות מגבוה. צביעותם זועקת אל מול ששת מיליוני היהודים שנספו, היהודים שהלכו לעולמם ללא צלם אנוש. עד כמה יכולים היו פושעים אלה להודות כי היו “יס־מנים”? שלישית, אביע את מר ליבי על התנהלותם הלא-משפטית של צוות השופטים, אשר מחד, נראה כי הפעילו שיקול דעת, אלא שמאידך השילו את זנב הזיקית שלהם ופעלו ברוח האופוריה של אותם ימי דיונים, ברוח מכוונת של המדינאים ששלחו אותם להימנות עם חבר השופטים. הנאשמים נהגו כזיקיות, החליפו צבעם בהתאם למצב רוחם, טענו שקר וניסו לטייח. רצו להציל את נפשם כי ידעו שהיה להם חלק ברצח עם. הנאשמים התגלו כפחדנים, ואני מנסה לדמיין את תגובתם המפוחדת לתגובת המיליונים שהלכו לטבח. בני משפחתי נרצחו במשאיות הגז, הם נחנקו למוות בגסיסה איטית ומתמשכת”.
לדעתו של עו”ד יורם פרי, משפטי נירנברג פישלו, ובגדול. “דוגמא חיובית להעברת מסרים של חינוך ומשפט – לא הייתה. משפטי נירנברג התנהלו סמוך לתום מלחמת העולם השנייה. המלחמה באירופה הסתיימה במאי 1945, במזרח הרחוק הסתיימה באוגוסט 1945. משפטי נירנברג החלו בנובמבר 1945. הכיצד ניתן ל”עכל” את שקרה במלחמה בזמן כה קצר? הכיצד אפשרי ללמוד את העובדות ההיסטוריות, הצבאיות והשלכותיהם חודשים ספורים לאחר המלחמה?
עו”ד יורם פרי מספר כי “את הכספים שאקבל כתמלוגים מהספר אתרום לארגוני נכים, ארגונים המסייעים לנכים ולאלו הזקוקים לשיקום.
בימים אלה שוקד עו”ד יורם פרי על כתיבת ספר חדש שיעסוק במחנה ההשמדה אושוויץ.
“משפטי הזיקית – משפטי נירנברג בראי המשפט וההיסטוריה” מאת עו”ד יורם פרי. הוצאת הספרים “ספרי ניב”, 296 עמודים. מחיר לצרכן 110 ש”ח. להשיג בחנויות הספרים ובחנויות הספרים הדיגיטליות.

אתר L-Baz נועד להעניק ידע לכלל משתמשיו, אם יש לכם כתבה שתרצו לחלוק, או ספר שתרצו שיעבור ביקורת מוזמנים להשאיר פנייה באתר.
משפטי הזיקית – משפטי נירנברג | עו”ד יורם פרי